csodák az emberi testben

Ezt biztosan nem gondoltad volna!

2017\01\05 kodpiszkalo komment

Méregteleníts természetesen

és a legolcsóbb módszerrel!

5_8_2_1_kidneyliver.jpgBármennyire is vigyázunk, nap mint nap olyan vegyületek százait fogyasztjuk el a táplálékunkkal, amelyek mindegyike halálos veszedelmet jelent számunkra. Gondoljunk csak a vízre: pár liter víz elfogyasztása végzetes lehet - azaz lehetne, ha nem lenne olyan szervünk, amely a felesleget eltávolítja. De ez a helyzet az ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, nem is beszélve az olyan anyagokról, mint a gyógyszervegyületek, az alkohol, a nikotin, amelyek túladagolásának következményei közismertek.

Van, aki a káros anyagok eltávolítását különféle méregtelenítő szerek, módszerek, eszközök alkalmazásával akarja fokozni - többnyire sikertelenül. És vannak a bölcsebbek, akik a természetes módszereket részesítik előnyben. Ők nem csinálnak semmit, pontosabban a méregtelenítés munkáját rábízzák azokra a szerveikre, amelyek napi 24 órában ezt a feladatot látják el.

A különböző anyagokat szervezetből való eltávolításában három szerv játszik  alapvető szerepet: a máj, a vese és a tüdő.

A máj számos enzimet tartamaz, ezek jelentős szerepet játszanak a szervezetbe kerülő anyagok eltávolításában. A méregtelenítés szempontjából az az egyik legfontosabb, hogy a máj a vegyületeket vízoldékonnyá alakítja. Ez azért lényeges, mert a vízoldékony vegyületek a vérben is oldódnak. A vér átáramlik a vesén, a vese átszűri a vért, a kisméretű, vízoldékony molekulák az ionokkal és a vízzel együtt elindulnak a vizeletté való kiválasztódás irányába. Közben a víz és a szervezet számára szükséges anyagok egy része visszaszívódik, a haszontalan vagy káros anyagok viszont feldúsulnak. Ha a máj nem alakít át egy zsíroldékony vegyületet vízoldékonnyá, az nem oldódik a vérben, viszont felhalmozódhat a zsírszövetekben, s ha toxikus vegyületről van szó, krónikusan károsíthatja a szervezetet.

A szervezet számára haszontalan vagy káros anyagok zöme így, a máj és a vese összjátékának eredményeként a vizelettel távozik a szervezetből. A máj méregtelenítő tevékenysége azonban túlmutat azon, hogy vízoldékonnyá alakít bizonyos vegyületeket. Nagyon fontos feladata az is, hogy a szervezetre valamilyen (akár mérgező) hatással levő anyagokat hatástalan vegyületekké alakítsa. Így válnak hatástalanná a gyógyszermolekulák, de így bomlanak le azok, a szervezetben termelődő hormonok, amelyek szintjének megemelkedése betegséget okozna. És a májnak van egy közvetlen méregtelenítő funkciója is: a máj termeli az epét, bizonyos anyagokat közvetlenül az epébe kiválasztva a széklettel távolít el a szervezetből.

A tüdő az illékony vegyületek eltávolításában vesz részt. Ezek az anyagok a vérrel eljutnak a tüdőbe, majd egyszerűen kilélegezzük azokat.

A méregtelenítésnek van néhány kevésbé jelentős, de érdekes útja-módja is a szervezetben:

  • Bőr: az illékony anyagok egy része nem a tüdőn, hanem a bőrön keresztül távozik (erre legjobb példaként a fokhagyma szagos vegyületei említhetőek; a rendszeres fokhagymafogyasztók esetén orral is detektálható ez a kiürítési mód).
  • Izzadság: a napi átlagosan 7 dl izzadság kiválóan szolgálja a vízoldékony anyagok kiürítését.
  • Anyatej: az anyatej magas zsírtartalma miatt kiválóan alkalmas a zsíroldékony anyagok kiürítésére (ezek között gyógyszervegyületek, és más, az anya számára nem szükséges, akár a csecsemőre káros anyagok is lehetnek).
  • Haj: mennyiségileg kevésbé jelentős ürítési út, de például a nehézfémek jelentős arányban a hajban feldúsulva távoznak a szervezetből.

Sokan azt gondolják, hogy a szervezetünk tele van olyan lerakódásokkal, amelyek eltávolítása méregtelenítő csodaszerekkel lehetséges. Az ember kicsit bonyolultabb, mint egy mosógép, nincsenek olyan szerek, amelyek vízkőoldóként eltávolítanák a nemkívánatos lerakódásokat... Méregtelenítő csodaszerekre pedig nincs szükség: a máj és vese minden beavatkozás nélkül elvégzi a munkát. Jól működő és károsodott szervek esetén is a legtöbb, amit tehetünk, hogy egészséges táplálkozással, életmóddal igyekszünk kímélni a szervezetünket, és nem kísérletezünk kétes hatású és biztonságosságú szerekkel és módszerekkel. Ha a máj vagy vese működése károsodik, feladatukat nem képesek ellátni. Ilyenkor orvosi beavatkozásra van szükség (gyógyszeres kezelés, vesedialízis, esetleg szervátütetés). Mérgezés esetén a méregtelenítés gyomormosással, a mérgek ellenszereinek adagolásával, a mérgek megkötésével segíthető elő - de ez is szakember közreműködését igényli. 

2016\12\10 kodpiszkalo komment

Életelixír vagy túlárazott divatcikk

- mi az igazság az olívaolajról?

olive-oil-1433506_640.jpgHa egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj? Tényleg kedvezőbb zsírsav-összetételű mint más olajak? Indokolt-e, vagy csupán a jó marketingnek köszönhető a nálunk legelterjedtebb napraforgóolajét többszörösen meghaladó ár?

Tovább olvasom
2016\11\12 kodpiszkalo komment

Az életet mentő koleszterin

vagy a legveszélyesebb méreg?

kepkivagas.JPG

A koleszterin imázsa nem túl jó. Ezt a vegyületet sokan veszélyesnek, betegségek kiváltó okának tartják, és nem véletlenül: ha a vérben túl magas a koleszterinszint, akkor fokozódik a szív-érrendszeri betegségek kockázata. 

Pontosabban fogalmazva: a koleszterinszint az érelmeszesedéssel mutat összefüggést, ami viszont rontja a szövetek oxigénellátását, és akár szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa nagyon gyakran úgy alakul ki, hogy egy elmeszesedett ér teljesen "eldugul" - az elmeszesedett fal  megrepedése vérrögképződéshez vezethet, ami nagyon rövid idő alatt teljes zárlatot okozhat. Bármily meglepő, de az érelmeszesedés folyamata nem teljesen feltárt, az azonban bizonyos, hogy a magas koleszterinszint az egyik jelentős kockázati tényező. De ahhoz, hogy a folyamatot megértsük, meg kell ismerkedni két kulcsszereplővel: a "jó" és a "rossz" koleszterinnel.

Tovább olvasom
2016\11\06 kodpiszkalo komment

Ez a fiatal nő minden reggel megivott egy kávét

nem gondolta volna, hogy mi történik a testével!

 girl-1210806_640.jpgBizony, senki nem gondolja végig, milyen folyamatokat indít el a testében egy csésze kávé, miközben lenyeli a fekete levest - legfeljebb érzi a következményeit. Egyéni érzékenységtől függően élénkítő, vizelethajtó és bélmozgást beindító hatást tapasztalunk. De vajon mitől és hogyan alakulnak ki ezek a hatások?

Tovább olvasom
hhhhh